Chłodnik

 

Składniki:

5 ogórków gruntowych 2 ugotowane jajka 2-3 średnie peczki botwinki 1 pęczek szczypiroku 1 pęczek koperku 5-6 rzodkiewek 2 starte ząbki czosnku 1 duży jogurt grecki 1 duży kefir 3 łyżki oliwy sok z cytryny sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Botwinkę (liście i małe buraczki) kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do średniego garnka i dodajemy wodę, tak by całość była zalana (ok. 1 szklanki). Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i kilka kropli cytryny. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.

2. Pozostałe warzywa: ogórki, szczypiorek, rzodkiewkę, koperek kroimy na drobne kawałki. Jajka gotujemy na twardo.

3. Po ugotowaniu wywar z botwinki chłodzimy. Jogurt z kefirem łączymy i dodajemy starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem a następnie łączymy z wywarem i oliwą. Na końcu dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić nasz chłodnik w lodówce, a ugotowane jajka pokorojone w ćwiartki, umieścić w miseczkach.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s