Kremowa zupa porowa

Składniki:
– 5 średnich porów
– 2 łyżeczki masła
– ząbek czosnku
– 4 średnie ziemniaki
– 1 bulionetka drobiowa Knorr
– kilka łyżek mleka
– sól i pieprz

Pory przekroić na pół i w piórka. Masło rozgrzać w rondelku, wrzucić posiekany (nie zmiażdżony) czosnek i pory. Podsmażyć na większym ogniu, po czym zmniejszyć ogień i dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i jeszcze chwilę poddusić z porami. Dodać 4 szklanki wrzątku oraz bulionetkę drobiową. Doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Całość zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem, podprawić kilkoma łyżkami mleka, wymieszać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s