Zupa krem z zielonego ogórka

Składniki:
2 zielone ogórki (umyte, zmiksowane razem ze skórką w blenderze lub utarte na tarce o drobnych oczkach)
1 mały serek topiony śmietankowy lub koperkowy
1 l wywaru drobiowo-warzywnego lub rosołu
1 ugotowany ziemniak (zmiksowany razem z ogórkiem lub utarty na tarce o grubych oczkach)
1 łyżeczka koperku (świeży, drobno pokrojony lub suszony)
200 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów
pieprz i sól

Zagotowujemy wywar. Dodajemy zmiksowane/utarte ogórki i ziemniaka, gotujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy koperek. Gdy zupa delikatnie ostygnie, możemy jeszcze raz zmiksować całość w blenderze – będzie wtedy bardziej kremowa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s