Agrestowe muffinki pod bezową pierzynką

Składniki na około 12 babeczek:

125 g masła lub margaryny
100 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko.
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
36 sztuk agrestu

Na bezę:
2 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być – mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.

Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny i ubić.

Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut.

Dodaj komentarz