Babeczki Rudolfy

Składniki na około 30 babeczek:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zmielonego cynamonu
230 g masła
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mleka

W mikserze utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka miksując do połączenia się składników. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy wymieszane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon) i mleko.

Przygotować papilotki do muffinek, do każdej nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Krem:
600 ml śmietany kremówki (36%)
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrat waniliowy i wymieszać łyżką.

Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

Do dekoracji:
duże precelki
oczy – białe groszki, źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
noski – brązowe lub czerwone draże

Udekorować babeczki.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s