tort jagodowy

 

Składniki na biszkopt:

6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. . Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 40 minut.

Do nasączenia biszkoptu:

aromat cytrynowy ropuścić w szklance gorącej wody.

Masa śmietankowa:

400 ml śmietany kremówki (36%)
500 g serka mascarpone (2 opakowania)
5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
jagody

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
Wykonanie tortu

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć i wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią jagody. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć i wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę jagód, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą aromatu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową. Ozdobić jagodami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s