ciasto dyniowe

Składniki:

• 2 jajka
• 1 szklanka cukru
• 150 ml oleju roślinnego
• 200 g startej na tarce surowej dyni
• 50 g wiórków kokosowych
• 1 cukier wanilinowy
• 200 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

• 120 g serka Philadelphia
• 50 g masła, miękkiego
• 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Ucierać serek Philadelphia razem z masłem przez około 5 – 7 minut aż masa będzie puszysta. Dodać cukier puder, cały czas ucierając przez około 2 minuty. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Jajka ubić na puszystą pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera aż masa będzie puszysta i gęsta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach dolewać cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodać startą dynię, wiórki kokosowe,  cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę z proszkiem, sodą i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy (tortownica) i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. Spód posmarować masą, przykryć górną częścią ciasta . Można posypać wiórkami kokosowymi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s