Kurczak w sosie dyniowym

Obrazek

Składniki:

1 duży filet z kurczaka (podwójny)

sól i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

400 g miąższu z dyni

300 g pieczarek

1 nieduża cebula

3 łyżki mąki

2 i 1/2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

125 ml śmietanki kremowej 30%

600 ml bulionu warzywnego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na kawałki.  Oprószyć solą i pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, odstawić. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać  większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty bez mieszania aż od spodu lekko się zrumienią. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Wyjąć na talerz. Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz. Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 – 3 minuty. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu aż dynia będzie miękka. Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje.

Podawać z ryżem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s