Makowiec z jabłkami

Obrazek

Składniki:

puszka maku gotowego do spożycia

4 jabłka

5 jajek

1 – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

kostka masła (250 g)

5 łyżek kaszy manny

5 łyżek mąki pszennej

Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Następnie dodajemy jabłka i  mak. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wylewamy na wysmarowaną blachę (30 x 20 cm) i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.

Obrazek

Reklamy

2 thoughts on “Makowiec z jabłkami

  1. Mak i jabłka – przyznaję, o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam i nie miałam okazji wypróbować, więc pewnie niebawem zabiorę się ten przepis :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s