Quiche Lorraine z szynką

P1020294
Składniki:
ciasto kruche:
250 g mąki
125 g masła
2 jajka
szczypta soli
nadzienie:
300 g szynki
2 duże cebule
śmietana 18% – duży kubek
3 jajka
zielone oliwki
pomidory
150 g żółtego sera (startego)
natka pietruszki
zioła prowansalskie
pieprz, sól
Przygotowanie kruchego ciasta:  mąkę zagniatamy z masłem i jajkami, doprawiamy solą do czasu utworzenia kuli, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Wykładamy ciastem tortownicę, ugniatamy, dziurawimy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

Szynkę kroimy w paski, na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę.  Śmietanę mieszamy z jajkami za pomocą trzepaczki, dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Pomidory i oliwki kroimy na małe kawałki.

Wyjęte z piekarnika ciasto pod tartę przykrywamy po kolei: szynką z cebulą, oliwkami, pomidorami, serem, po czym zalewamy śmietaną z jajkami. Mieszamy aby równomiernie pokryła ona tartę. Wkładamy do piekarnika na około 25-30 minut. Tak, aby masa się ścięła.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s