Ciasto Palce Lizać

Obrazek

Biszkopt:

5 jajek, 5 łyżeczek cukru, 5 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto: oddzielić żółtka od białek, białka ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier, po jednym żółtku, wreszcie lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać. Ciasto piec na złoty kolor około 30 minut.

Masa I:

5 żółtek, 3 łyżki mąki, 1/2 litra mleka, masło, szklanka cukru pudru.

Żółtka wymieszać z 3 łyżkami mąki i połową litra mleka. Ugotować na wolnym ogniu budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru pudru i połączyć z wystudzonym budyniem. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt.

Masa II:

1/2 szklanki gorącej wody (przegotowanej), 1,5 łyżki żelatyny, 5 białek, szklanka cukru.

W połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny, 5 białek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szklankę cukru. Następnie wlać ostudzoną żelatynę. wymieszać i od raz wyłożyć na masę.

Na koniec można polać polewą czekoladową i schłodzić w lodówce.

Obrazek

Reklamy

One thought on “Ciasto Palce Lizać

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s