mazurek orzechowo-czekoladowo-karmelowy

Obrazek

Kruche ciasto:

200g mąki pszennej

140g masła

70g cukru

1 żółtko

Wszystkie składniki zagniatamy, wkładamy na 30 minut do lodówki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa czekoladowa:

150g czekolady mlecznej

80ml śmietany 30%

orzechy

Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy  śmietanę i mieszamy. Masę wylewamy na upieczone ciasto i posypujemy orzechami.

 

Polewa karmelowa:

1 szklanka cukru

50g mąki pszennej

150ml śmietany 30%

Cukier wysypujemy na patelnię i rozpuszczamy, gdy osiągnie złoty kolor dodajemy masło i śmietanę. Wylewamy na orzechy i odstawiamy do zastygnięcia.

Obrazek

Reklamy

2 thoughts on “mazurek orzechowo-czekoladowo-karmelowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s