wiosenne motylki

Obrazek

Składniki na około 12 babeczek:

160 g masła

120 g cukru

165 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu z cytryny

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować. Do powstałej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

Krem:

3/4 – 1 szklanka dżemu malinowego

250 ml śmietany kremówki, schłodzonej

1 łyżka cukru pudru

cukier puder – do oprószenia

Kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

Wystudzone babeczki przełożyć na deseczkę. Nożem z piłką odciąć im ‚czapeczki’ i przekroić na pół – to będą skrzydełka motylków. Babeczkę posmarować łyżką dżemu malinowego, ozdobić kremem z bitej śmietany, przymocować skrzydełka. Oprószyć cukrem pudrem.

Obrazek

Obrazek

Reklamy

One thought on “wiosenne motylki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s