babeczki z kremem z białej czekolady i kiwi

Obrazek

Składniki na kruche babeczki (około 12 sztuk):

175 g mąki pszennej

100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1 łyżka cukru pudru

1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść. Sschłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić, dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zezłocenia się ciasta. Wystudzić.

Krem z białej czekolady:

150 g białej czekolady

125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%

Śmietanę kremówkę podgrzać, do zagotowania. Ściągnąć z palnika, wrzucić posiekaną białą czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewien czas mieszając. Krem odstawić do lodówki do schłodzenia. Schłodzony krem ubić otrzymania sztywnej masy.

Krem z kiwi:

miąższ z 4 owoców kiwi

70 g drobnego cukru do wypieków

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka soku z cytryny

50 g masła

W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Dodać masło, kiwi i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania zgęstnienia kremu oraz otrzymania kremu o gładkiej konsystencji. Schłodzić.

Do kruchych babeczek nałożyć krem z białej czekolady, do 3/4 ich wysokości. Dopełnić kremem z kiwi. Schłodzić.

Obrazek

Reklamy

3 thoughts on “babeczki z kremem z białej czekolady i kiwi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s