zupa ze szparagów

Obrazek

Składniki:

• pęczek szparagów (około 10 szt)

• 1 mała cebula

• 1 por

• 400 g ziemniaków

• 40 g masła

• 1 łyżeczka suszonego tymianku

• 1 litr wody (lub wywar z jarzyn lub kurczaka)

• sól

Przygotowanie:

 

Szparagi opłukać, odłamać jasne twarde końce, obrać i pokroić na krótsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na 1 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać tymianek, cebulę, pory i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut co chwilę mieszając aż warzywa nieco zmiękną. Zwiększyć ogień, wlać wodę (lub wywar) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 4 – 5 minut przed końcem gotowania dodać szparagi. Zupę doprawić do smaku solą i zmiksować na gładki krem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s