szybkie ciasto z jabłkami

Obrazek

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek

3/4 szklanki cukru

250 g masła, roztopionego

1 kg jabłek

cukier puder, do posypania

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę (warto wymieszać z 1,5 łyżki soku z cytryny, by nie ciemniały).

Jajka (w całości) ubić na lekką i puszystą pianę przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane mąki z proszkiem i zmiksować do połączenia. Na koniec dodać masło i zmiksować.

Blachę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Surowe ciasto wylać na blachę. Wysypać równomiernie jabłka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s