tarta truskawkowa

Obrazek

Składniki na spód:

300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem (np. oreo)

60 g masła

Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na kremową masę truskawkową:

300 g truskawek

1/3 szklanki cukru

sok wyciśnięty z 1 cytryny

2 łyżki żelatyny w proszku

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić. W garnuszku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać. Zmiksować blenderem na puree, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.

Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Reklamy

3 thoughts on “tarta truskawkowa

      • Odpowiedzi na pytania zamieszczasz na swojej stronie robiąc krótki wpis (zamiast postu z przepisem dania). Tam też, jeśli chcesz wziąć udział w zabawie, zadajesz swoich 11 pytań i nominujesz 11 blogów podając ich linki. Następnie powiadamiasz te osoby, że nominujesz je do „Liebstera” tak, jak ja powiadomiłam Ciebie. Chodzi o to, żeby blogom o małej oglądalności pomóc w wybiciu się w internecie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s