ciasto czekoladowe z kremem i owocami

Obrazek

Składniki na ciasto czekoladowe:

• 125 g masła

• 125 g cukru

• 300 g gorzkiej czekolady

• 2 łyżki oleju roślinnego

• 6 jajek

• 2 łyżki kakao gorzkiego

Krem:

• 200 g śmietanki 30%, do ubijania, zimnej

• 150 g sera mascarpone, zimnego

• 3 łyżki cukru pudru

• świeże owoce, np. maliny i borówka amerykańska, truskawki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę o średnicy 23 cm posmarować masłem. Do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić , wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Do miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek. Do żółtek dodać kakao i wymieszać, następnie wlewać mieszając roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ubić pozostałe 4 białka na pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Pianę dodać do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na kratkę. Podczas studzenia środek ciasta zapadnie się tworząc miejsce na krem i owoce.

Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Wyłożyć ją na całkowicie wystudzone ciasto i ozdobić owocami.

Obrazek

Reklamy

2 thoughts on “ciasto czekoladowe z kremem i owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s