Tartaletki z borówkami

Obrazek

Kruche ciasto:

175 g mąki

40 g cukru pudru

2 żółtka

75 g masła

2-3 łyżki zimnej wody

Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka, masło pokrojone w kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce przez minimum pół godziny. Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Na dnie ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 °C, aż ciasteczka będą rumiane (około 20 minut). Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem

1 szklanka mleka

skórka z 1 cytryny

2 duże żółtka

1/4 szklanki cukru

3 łyżki mąki

Mleko zagotowujemy ze skórką z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz powoli wlewamy mleko, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Naczynie z kremem stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu. Wystudzonym kremem napełniamy tartaletki, na wierzchu układając owoce. Przed podaniem wstawiamy do lodówki.

Przepis znaleziony w magazynie Kuchnia.

Obrazek

Reklamy

4 thoughts on “Tartaletki z borówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s