domowe hamburgery

Obrazek

Składniki na 4 porcje

Na mięso:

500 g mielonej wołowiny

1 cebula

1 ząbek czosnku

łyżka musztardy

pieprz i sól

Na sos:

ketchup

majonez

Dodatki:

4 bułki na hamburgery

4 plastry ulubionego żółtego sera

sałata (np. lodowa)

pomidor

ogórek

cebula

Przygotowanie:

Mięso umieszczamy w misce, dodajemy startą na tarce cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę musztardy, pieprz i sól. Dokładnie zagniatamy. Formujemy 4 kotleciki i smażymy na patelni grillowej, aż się ładnie zarumienią. Na burgera kładziemy plaster sera. Czekamy do rozpuszczenia. W między czasie wkładamy do piekarnika przecięte na pół bułki i podgrzewamy je. Przygotowujemy warzywa, krojąc je w plastry i sos. Do małej miseczki wrzucamy 4 łyżki majonezu i 2 łyżki ketchupu i mieszamy. Gotowe składniki układamy na ciepłej bułce. W kolejności: sałata, odrobina sosu, mięso, ser, ogórek, pomidor, cebula i jeszcze raz sos. Przykrywamy wszystko górną częścią bułki. Hamburgery są gotowe do zjedzenia :)

Reklamy

5 thoughts on “domowe hamburgery

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s