tarta pomidorowa

Obrazek

Ciasto:

1 łyżka białego octu winnego

85g mąki pszennej

85g mąki kukurydzianej

½ łyżeczki soli

100g masła

Ocet rozcieńczamy w ¼ szklanki wody i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika do schłodzenia. Na stolnicy wsypujemy mąki, sól, dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Następnie wlewamy wodę i zagniatamy do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.  Następnie rozwałkowujemy i wkładamy do formy (o średnicy około 25 cm). Pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie zarumienione.

Nadzienie:

1 duży pomidor

oliwa z oliwek

3 jajka

60 ml mleka

60 ml śmietany 30%

80 ml śmietany 22%

cebula

200 g sera żółtego

sól, pieprz

Pomidory kroimy w plastry, smarujemy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Wyjmujemy na talerze wyłożony papierowym ręcznikiem aby odciekł nadmiar soku. Miksujemy jajka z mlekiem i śmietanami, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty żółty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczonym kruchym spodzie układamy pomidory i zalewamy masą. Pieczemy 30 minut aż masa się zetnie i zrumieni.

ObrazekObrazek

Reklamy

3 thoughts on “tarta pomidorowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s