ciasto cynamonowe z porzeczkami

Obrazek

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

4 łyżki masła

¾ szklanki cukru

1 jajko

1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

½ szklanki mleka

Dowolne owoce, np. jagody lub porzeczki lub dżem owocowy (ja użyłam dżemu porzeczkowego)

Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W innej misce ucieramy mikserem masło z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo, na przemian, trochę suchych składników i trochę mleka. Przekładamy masę na wysmarowaną tłuszczę blachę (20×20 cm) i posypujemy owocami lub smarujemy dżemem.

Kruszonka:

1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

½ łyżeczki cynamonu

3 łyżki masła

Wszystkie składniki mieszamy i rozcieramy palcami. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Obrazek

Reklamy

One thought on “ciasto cynamonowe z porzeczkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s